czwartek, 2 lutego 2012

Gołąbki z kapusty włoskiej

Uwielbiam gołąbki. Zarówno te tradycyjne z białej kapusty, jak i te z włoskiej. Jednakże te drugie są szybsze w wykonaniu, gdyż kapusta włoska szybciej robi się miękka. Poniżej macie zdjęcie ze zmagań z moim wtorkowym obiadkiem, czyli gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym! ;)


Składniki:
  • kapusta włoska
  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki)
  • pół cebuli
  • można dodać bułkę (wtedy mięso jest bardziej delikatne)
  • jajko
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • sól, papryka, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 300ml bulionu mięsnego (może być z kostki rosołowej)
  • koncentrat pomidorowy (do sosu pomidorowego)

Sposób przygotowania:
  1. Ugotować ryż.
  2. Cebulę pokroić drobno i smażyć na oleju.
  3. Ryż, mięso,jajko oraz cebulę doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą i bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Kapustę oczyszcić, wyciąć głąb i zblanszować liście.
  5. Na przygotowanych liściach położyć farsz i zawinąć boki liścia do środka a później zrolować.  
  6. Na dnie brytfanny ułożyć liście kapusty, które nam pozostały. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Zalać wszystko przygotowanym bulionem, przykryć  i wstawić do piekarnika na 45 minut.  
  7. Podawać z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy