poniedziałek, 12 marca 2012

Naleśniki z truskawkami

Naleśniki - dla oka i dla poniebienia ;-)


Składniki (wychodzi ok. 10-12 naleśników)

  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej (zapewni naleśnikom puszystość)
  • 1 szklanka mleka
  • 15-20 dag mąki
  • sól
  • masło i olej do smażenia
  • dżem truskawkowy lub wiśniowy





Sposób przygotowania:

  1. Mleko połącz z wodą. 
  2. Jajka roztrzep trzepaczką. Dodawaj po trochu raz mąkę, raz mleko z wodą. na przemian po trochu, stale energicznie mieszając, mąkę i mleko z wodą. Dodaj szczyptę soli.
  3. Nagrzej patelnię. Rozgrzej masło i olej. Smaż cienkie naleśniki. Odwracaj, gdy ciasto się zetnie. 
  4. Układaj usmażone naleśniki na talerzu.
  5. Wysmaruj naleśnik dżemem, złóż na pół. Udekoruj u góry bitą śmietaną i truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy