środa, 25 kwietnia 2012

Babka czekoladowa

Szybka, smaczna babka czekoladowa ;-)


Składniki na formę o średnicy 22 cm:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju np. słonecznikowego
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam kilka kropel)

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. 
  2. Całe jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem. Wlać olej zmieszany z wodą, wsypać przesianą mąkę z kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy. 
  3. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. 
  4. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy