poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Barszcz biały

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez przepisu na tradycyjny barszcz biały z chrzanem i białą kiełbasą!


Składniki: 

  • biała kiełbasa - 40 dag; 
  • jajka, 1 szt. na talerz; 
  • 2 duże ząbki czosnku; 
  • 5 łyżek śmietany; 
  • łyżka mąki; 
  • ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy; 
  • przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka vegety)

Sposób przygotowania:
  1. Kiełbasę zalać wodą (ok. 2,5 litra) i ugotować - ok. 15-20 min. od momentu zawrzenia. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) - pogotować jeszcze chwilę. 
  2. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę (połączyć, a następnie dolać wywaru i ponownie wymieszać), zabielić zupę. 
  3. barszcz przecedzić przez sito i posypać dodatkową łyżeczką majeranku. 
  4.  Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą. 
  5.  Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy