czwartek, 26 kwietnia 2012

Cake pops - Pop cakes - ciasto podstawowe

I nawet już ja zaraziłam się ciasteczkowo-lizakowym szaleństwem ;-)

OBRAZEK
Składniki na około 20 sztuk:
  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe czekoladowe itp.)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego
  • 200 g czekolady, do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju



Sposób przygotowania:
  1. Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
  2. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
  3. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
  4. Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
  5. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
  6. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.
  7. Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.
  8. Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy