poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Rybka dobra na wszystko! ;-)


Składniki:
  • 2 filety z ryby (proponuję po prostu jakąś ulubioną)
  • cytryna
  • 300g śmietany do zup i sosów
  • pęczek świeżego koperku
  • pieprz
  • sól
  • olej


Sposób przygotowania:
1. Filety kroimy według uznania - ja dzielę duży filet na 4. Każdy kawałek skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, i odkładamy na jakieś 15 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie smażymy filety po około 4 minuty z obydwu stron.
3. W jakimś garnku grzejemy śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Zalewamy rybę tak przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu.
5. Ryba na talerz (ja podaję z pure ziemniaczanym), za widelec i jemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy