czwartek, 3 maja 2012

Ciasto naleśnikowe wg przepisu Magdy Gessler


Ciasto przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej
  • 10g cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 25g stopionego, niesolonego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
  • skórka starta z cytryny


Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. W osobnej miseczce wymieszać mleko z jajkiem, stopionym masłem i olejem i tą mieszankę dolewamy do przygotowanej mąki z cukrem. Dokładnie mieszamy. Jeszcze trzeba dodać startą skórkę z dwóch cytryn.
Spróbujcie, naprawdę smaczne!

1 komentarz:

  1. no ciekawa byłam jaki to przepis, ale zadziwiona jestem że Magda Gessler dodaje oleju... ja jednak wolę smalec! ;-) i odsyłam do mojego badania nad naleśnikami :-) Pozdrawiam Olciu

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy