poniedziałek, 11 czerwca 2012

Karkówka w marynacie paprykowej

Niby mamy już czerwiec, można by zacząć sezon grillowania, ale niestety pogoda nie dopisuje. Za oknem leje deszcz, więc nie zostało mi nic innego, jak wziąć w obroty patelnię do grillowania. 
Dzisiaj w kuchni królowała karkóweczka ;-)


Składniki:
  • karkówka

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do karczku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

Wykonanie:
  1. Karkówkę kroimy w cienkie plasterki i delikatnie rozbijamy. 
  2. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę drobno siekamy (uwolni się sporo soku z cebuli i lepiej zaromatyzuje mięso). Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
  3. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  5. Tak zamarynowane mięso układamy na patelni do grillowania i smażymy do momentu aż mięsko będzie kruche. 
  6. Do obiadu dodałam fasolkę w złocistej bułce tartej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy