sobota, 4 sierpnia 2012

Ciasto z karmelem i śmietaną

Pyszne ciasto z karmelem, godne polecenia!



Składniki:
Biszkopt:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
  • 500 g śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
Karmel:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
Ponadto:
  • 100 gram orzechów włoskich (jako że nie miałam orzechów,t o zamieściłam zdjęcia bez nich)
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Wykonanie:
  1. Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z  proszkiem.Do ubitych białek dodać żółtka,dalej ubijać.Wsypać mąkę,delikatnie wymieszać.Ciasto  wlać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x 40 cm.Piec w temp.180C przez 20 minut.
  2. Śmietanę schłodzić ,ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Biszkopt przekroić na dwie części.
  4. Wystudzone biszkopty przełożyć śmietaną.
  5. Na wierzch wyłożyć gotową masę krówkową 
  6. Udekorować orzechami






8 komentarzy:

  1. Ale urosła ta Pani młodsza córeczka ;) Nie do poznania przez rok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, już do 4 klasy idzie od września!

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow ! spoko smacznie wygląda :) rób tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam
    Własnie zabiera się do pieczenia ciasta. Mam pytanko
    Czy na gore mogę dać fistaszki? pozdrawiam Jolanta

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy