poniedziałek, 18 marca 2013

Chrupiące frytki domowej roboty

By frytki były idealne - smażenie należy rozłożyć na dwie części.



Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól


Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki. 
  2. Najpierw należy podgrzać olej do niższej temp. - najlepiej 110C. W takiej temp. piec frytki przez ok. 8 minut. Następnie wyjąć frytki i odstawić je do ostudzenia. 
  3. Następnie ponownie rozgrzać olej, ale do 170-175C.
  4. Wrzucić do niego wcześniej przestudzone frytki i smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na ręcznikach papierowych. Posypać solą. Smacznego.


3 komentarze:

  1. W dzieciństwie robiła mi je siostra. teraz w domu robie je ja... są o wiele lepsze od tych z baru. Nie są takie suche, bez smaku i grube.... :) Raz na jakis czas można zjesc bo są kaloryczne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak. Zawsze w dwóch partiach! Ale druga koniecznie w gęsim smalcu!!!
    Ale zjadłabym takie frytki....

    OdpowiedzUsuń
  3. kurde jakbym tak sie miala bawić przy smazeniu chyba bym padla z glodu... normalnie smazone te sa pyszne po co tak kombinowac

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy