poniedziałek, 11 listopada 2013

Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką agrestową

Fale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej!




Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 kostki masła lub Kasi 
  • 4 jaja
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • brzoskwinie z puszki odsączone


Krem:

  • gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka)
  • 1/2 kostki masła


Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe 
  • trochę kakao do posypania ciasta na wierzchu



Wykonanie:

  1. Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesiać make, dodać do mąki proszek, połączyć wszystko ,cały czas miksując, ubić piane z pozostałych białek z odrobina cukru - dodać do ciasta, również chwilę miksując. 
  2. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie. Piec około 45 minut w 180-190 st.
  3. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 800 ml wody, gdy zacznie mocno tężeć wylewamy na ostudzone ciasto.
  4. Gotujemy krem wg przepisu i ucieramy z masłem. Gdy galaretka na cieście stężeje, wykładamy krem.
  5. Dla ozdoby posypujemy krem kakao.  Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy