piątek, 27 grudnia 2013

Karp smażony

Karp smażony jest jedną z najpopularniejszych polskich potraw wigilijnych. Poza tym jest rybą o charakterystycznym smaku i zapachu. By nie kojarzył się z rzecznym mułem - ważne jest jego dobre przygotowanie.  Dobrze jest wymoczyć świeżego karpia w mleku, jeszcze przed obłożeniem go cebulą i skropieniem cytryną



Składniki:
  • karp
  • mleko
  • cytryna
  • cebula
  • mąka
  • masło klarowane
  • pieprz, sól

Wykonanie:
  1. Dzień wcześniej wypłukać karpia w zimnej wodzie, zdjąć łuski, pokroić na części. Następnie zanurzamy porcje karpia w misce z mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyjmujemy karpia z mleka, osuszamy go za pomocą papierowego ręcznika i skrapiamy intensywnie sokiem z cytryny. 
  3. Kolejno karpia obkładamy cebulą pokrojoną w piórka. Odstawiamy na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.
  4. Zdejmujemy cebulę z karpia, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Obtaczamy karpia w mące.
  6. Smażymy karpia na klarowanym maśle z obu stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.
  7. Owijamy każdy kawałek usmażonej ryby w papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 
  8. Skóry od karpia pozbywamy się dopiero przy jedzeniu, chyba, że niektórzy wolą już w początkowym etapie przygotować sobie do smażenia filety bez skóry ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy