sobota, 28 grudnia 2013

Sernik na kruchym spodzie

Ze Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się głównie trzy ciasta: makowiec, piernik oraz sernik! Ten z nutą pomarańczy jest jednym z moich ulubionych!




Sernik to bardzo popularne ciasto. Wyróżniamy sernik pieczony, sernik na zimno, sernik gotowany, a nawet sernik bez sera! Bazę ciasta stanowią: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz twaróg. Niekiedy używane są gotowane ziemniaki zamiast mąki. Często masie serowej towarzyszy kruche ciasto na spodzie. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto jest pieczone w temp ok. 180C. Również popularne są przepisy na serniki bez mąki, gdzie rolę spoiwa dla sera stanowi duża ilość jajek np. 6 jajek i 5 żółtek na 1,25 kg sera w serniku nowojorskim.
Częstymi dodatkami do sernika są: rodzynki, owoce (np. jagody, wiśnie) lub polewa czekoladowa czy też kruszonka. Można także dodać masę makową (mak, masło, białka, dżem, miód, migdały). Do masy serowej dodaje się też: skórkę pomarańczową albo migdały. Udekorowanie sernika bezą (białka, cukier) potęguje efekt smakowy. Dodatkiem do masy serowej może być budyń, sok z cytryny czy wiórki kokosowe



Składniki na kruchy spód do sernika:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę twarogową:
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 1 kg twarogu
  • 8 jajek
  • kostka masła
  • budyń
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • olejek waniliowy
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • mleko

Wykonanie:
  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz masło posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut.
  2. Roztopić masło. Białka ubić. 
  3. Do żółtek dodać cukier, sok z cytryny i olejek waniliowy. Zrobić z żółtek kogel mogel i dodawać porcjami zmielony ser, budyń w proszku i 3/4 szklanki mleka. Ucierać masę, tak by była gładka. 
  4. Potem dodać masło, dalej ucierając. Na koniec dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wymieszać.
  5. Gotową masę serową przelać na kruche ciasto do sernika i piec przez ok. 45-60 minut w temp. 180C.

10 komentarzy:

  1. Mi też właśnie te 3 ciasta kojarzą się ze świętami :) Twój sernik wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. rodzynki maja byc sparzone?

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam dzisiaj serniczek, przepyszny <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sernik smakował :)

      Usuń
  4. samym przepisem się najadłem,pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z białkami? jest napisane tylko że ubić, ale w ktorym momencie je dodać??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście na koniec połączyć masę z ubitą pianą ; )

      Usuń
  6. Jaka wielkość blachy na ten sernik

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy