poniedziałek, 24 marca 2014

Galareta z golonki i nóżek (galaretka wieprzowa)



Składniki: 

  •  2 nóżki wieprzowe 
  •  1 golonka 
  •  1 cebula 
  •  jarzynka,lub 1 kostka bulionu 
  •  pieprz,4 listki laurowe,4 ziarenka ziela ang. 
  •  warzywa:4 marchewki,2 pietruszki,por 
  •  sól 


 Wykonanie 
 Nóżki i golonkę myjemy.W dużym garnku zalewamy wodą tak ,aby mięso było zanurzone.Wkładamy warzywa i przyprawy,gotujemy na małym ogniu ok.3 godz.Następnie wyjmujemy mięso ,studzimy.Wywar przecedzamy przez sito.Mięso oddzielamy od kości i razem z cebula i warzywami mielimy.Wkładamy do wywaru ,zagotowujemy.Można doprawić octem.Wlewamy do salaterek.Wystudzone wkładamy do lodówki.

1 komentarz:

  1. Mniami, polać octem lub sokiem z cytryny i zajadać. :)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy