sobota, 22 marca 2014

Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami

Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami, albo jak kto woli: roladki z piersi kurczaka z pieczarkami, to jedno z ulubionych dań obiadowych w mojej rodzinie.



Składniki:

  •  0,5 kg piersi z kurczaka 
  •  25 dag pieczarek 
  •  5 plastrów żółtego sera 
  •  0,5 litra oleju do smażenia roladek 
  •  2 łyżki masła 
  •  1 jajko 
  •  mąka do panierowania 
  •  tarta bułka 
  •  sól,pieprz,słodka czerwona papryka 


Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić na 5 plastrów. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą,pieprzem i papryką. 
  2. Pieczarki pokroić w plasterki ,podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. 
  3. Na rozłożone filety nałożyć farsz oraz plaster sera. Zwijamy. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie najpierw w mące,potem w jajku,a na koniec w tartej bułce.
  4. Rozgrzewamy olej ,do rozgrzanego wkładamy roladki i smażymy na złoty kolor. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy