niedziela, 23 marca 2014

Pulpeciki w sosie pomidorowym



Składniki: 
  •  0.5 kg mięsa mielonego 
  •  ok.2 szklanki bulionu 
  •  1 jajko 
  •  1 cebula 
  •  sól.pieprz 
  •  bułka tarta do panierki 
  •  olej 
  •  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżeczki ketchupu,lub gotowy sos pomidorowy 
  •  2 listki laurowe i 3 ziarenka ziele ang. 


 Wykonanie: 
Mięso doprawiamy solą,pieprzem.Szatkujemy cebulę,dodajemy do mięsa, a na koniec jajko .Wyrabiamy masę.Formujemy pulpeciki,obtaczamy w tartej bułce i rumienimy na oleju.Do pulpetów wlewamy bulion,powinny być zanurzone.Dodajemy liść laurowy i ziele ang.Gotujemy ok.20 minut.Następnie dodajemy koncentrat z ketchupem,chwilę gotując.Sos zagęszczamy mąka,można dodać troszkę śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy