wtorek, 25 marca 2014

Wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą




Składniki:

  •  3 marchewki 
  •  2 pietruszki
  •  por
  •  0,5 litra zakwasu żytniego
  •  2 śr. cebule
  •  o,5 kg białej kiełbasy parzonej
  •  3 liście laurowe
  •  5 ziarenek ziela angielskiego
  •  sól i pieprz do smaku
  •  mąka 
  •  śmietana


Przygotowanie:
Gotujemy wywar na warzywach z przyprawami (ziele ang ,liście laurowe i pieprz )Białą kiełbasę gotujemy osobno w małym garnku .Kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju.Dokładamy do wywaru .Gotujemy chwilę na małym ogniu.Cebulę również kroimy w kostkę ,szklimy i dodajemy do zupy.Następnie wlewamy dobrze wymieszany zakwas.Gotujemy kilka minut .Zaciągamy mąką i dodajemy słodką śmietanę Żurek można podawać z ugotowanym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy