wtorek, 8 kwietnia 2014

Drożdżówka z kruszonką




Składniki:
  •  3 szklanki mąki
  •  3/4 szklanki cukru
  •  1 op. cukru waniliowego
  •  pól kostki drożdży
  •  3 żółtka
  •  pół kostki margaryny `Kasia`
  • 3/4 szklanki mleka


 Kruszonka:
  •  1/3 kostki masła
  •  pół szklanki mąki
  •  cukier waniliowy
  •  1/3 szklanki cukru




Sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn: Pokruszyć drożdże do miski,wsypać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki,zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.15 minut). Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę,dolewamy żółtka utarte z 1/3 szklanki cukru,delikatnie mieszając. Następnie dodajemy rozczyn również delikatnie mieszając,a na koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną kasie.Zagniatamy ciasto tak długo ,aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od miski.Przekładamy do wcześniej posmarowanej tłuszczem podłużnej foremki.Zagniatamy kruszonkę z masła ,mąki ,cukru i cukru waniliowego. Ciasto obsypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st.,ok 40 min.

6 komentarzy:

  1. jak długo rośnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozczyn ok. 10-15 minut. Później już nie zostawiałam ciasta do rośnięcia.

      Usuń
  2. OKEY , A ILE TEGO MLEKA ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność, już dopisałam. 3/4 szklanki mleka. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. czy zamiast Kasi moze byc maslo? spotkalem sie kiedys z podobnym przepisem i bylo maslo roztopione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej można zamienić margarynę na masło.

      Usuń

Obserwatorzy