sobota, 5 kwietnia 2014

Kapusta (czerwona) duszona z jabłkiem

Świetny dodatek do obiadu: Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka!



Składniki :
 1 średnia główka kapusty
 1 cebula
 2 jabłka
 1/3 kostki tłuszczu
 ocet 2 liście laurowe
 4 ziarenka ziela angielskiego
 łyżeczka cukru
 sól i pieprz
 odrobina mąki

Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąb, a resztę szatkujemy.Cebulę i jabłko siekamy, dodajemy do kapusty. Przyprawiamy, dodając ziele, liść laurowy,cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość podlewamy 2 szklankami wody, dodajemy 1/3 kostki tłuszczu i dusimy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.Pod koniec gotowania zakrapiamy octem do smaku: kapusta powinna być słodko-kwaśna. Kapustę prószymy mąką jeszcze chwilę gotując.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy