niedziela, 4 maja 2014

CIASTO WAWELSKIE

Pyszne ciasto Wawelskie - wypróbujcie koniecznie!



Składniki na ciasto: 
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • kostka kasi lub masła
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do bezy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 25 dag bakalii (orzechy włoskie i rodzynki)
  • 2 mniejsze słoiczki powideł śliwkowych
  • gotowy krem budyniowy +pół kostki masła (do utarcia z kremem)


Wykonanie :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy posiekaną margarynę,żółtka,cukier,śmietanę i zagniatamy ciasto .Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części .Przygotowujemy 2 mniejsze blaszki takiego samego rozmiaru.(Będziemy piec  2 takie same ciasta ,póżniej przełożone kremem.).Podzielone ciasto rozkładamy na 2 blaszki.Oba ciasta smarujemy powidłami .Białka ubijamy z cukrem i 1 paczuszką waniliowego.Sztywną pianę wykładamy na powidła.Posypujemy bakaliami.Pieczemy ok. 20 minut w temp.180 st..Przygotowujemy krem wg przepisu .Ostudzony ucieramy z masłem.Ostudzone ciasto smarujemy kremem.Wystudzony drugi placek kładziemy na wierzch.


11 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho, uwielbiam takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczemy tylko raz? po nałożeniu wszystkich skladnikow? a bialko wykladamy tylko na jeden placek, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy dwa takie same placki: ciasto+powidła +piana+ bakalie.
      Osobno robimy masę, którą " łączymy" upieczone i wystudzone placki.

      Usuń
  4. chciałam dopytać, ile w końcu tego tłuszczu, bo jest roznica wagowa miedzy kostka Kasi (250g) a kostka masla (200g)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wygląda, uwielbiam domowe ciasta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. białka ubic z 1 łyzką cukru i c waniliowym ? to to nie bedzie beza.Ile dodac cukru do białek ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto ale u mnie to się nazywa pychotka

    OdpowiedzUsuń
  8. przeciez to jest pani walewska, jedno ciasto a rózne nazwy, radze sprawdzic zanim opublikuje sie takie pierdoły. I hejt sobie darujcie bo nie ruszy to cukiernika z zawodu i powołania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co za różnica jak się nazywa? Sernik Izaura też ma milion nazw ;) a smaku jego to nie zmienia ;)

      Usuń
  9. No wlasnie , nazwa nie odgrywa tu zadnej roli moim oczywiscie zdaniem.Wazne zeby ciasto sie udalo i smakowalo. Ja bede robila Pania Walewska , a smakowala bedzie jak Pychotka. No jak sie uda to sie pochwale.

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy