niedziela, 11 maja 2014

Duszona łopatka z pieczarkami





Składniki;

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 150 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 kostka bulionu
  • pieprz,sól,słodka czerwona papryka
  • płaska łyżka majeranku  
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Wykonanie;

Łopatkę kroimy w grubsze plastry.Z obu stron solimy,pieprzymy i prószymy papryką.Kawałki mięsa pieczemy na oleju,aż się zrumienią.Podpieczone na chwilę zdejmujemy z ognia .Cebulkę siekamy ,pieczarki kroimy w plastry.Na tłuszczu ze smażenia mięsa dusimy pieczarki z cebulką.Po tym czasie dodajemy z powrotem podsmażone mięso,liście laurowe,majeranek i ziele angielskie.Całość podlewamy bulionem rozprowadzonym w ciepłej wodzie i dusimy na mniejszym ogniu do miękkości.Sos zagęszczamy mąka rozprowadzoną w zimnej wodzie .Na koniec śmietanę zahartować z 4 łyżkami sosu i wlać do mięsa  z pieczarkami.

1 komentarz:

  1. Jak dlugo I w jakiej temperaturze piec cielecine?

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy