czwartek, 22 maja 2014

Szybki bigos z młodej kapusty





Składniki;

  • główka młodej kapusty
  • 4 kiełbaski (np.śląskie)
  • plaster boczku parzonego lub wędzonego 
  • 2 duże cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól ,pieprz ,czerwona papryka do smaku
Wykonanie;

Kapustę poszatkować.przełożyć do garnka zalać ok 2 szklankami wody.Włożyć liście laurowe i ziele angielskie .Posolić ,dodać trochę pieprzu i papryki do smaku .Boczek i kiełbasę podpiec dość mocno na patelni i dorzucić do kapusty.Cebule również osolić , podsmażyć i dodać do bigosu .Dusić na małym ogniu przez ok 1 godz.(pilnować ,bo młoda kapusta lubi się rozgotować).Podczas gotowania dolewać trochę wody .Po tym czasie dodać koncentrat ,chwilę gotując. Pod koniec poprószyć mąką .

1 komentarz:

  1. świetnie wygląda ten bigos! spodziewałam się zielonego na zdjęciu, a tu jak klasyczny z kiszonej http://stylowi.pl/27940238 (u mnie właśnie wychodzi taki hmm bury ;) aż ciekawa jestem jak smakuje ze świeżej kapusty, wyjdzie ze zwykłej? a może lepiej z włoskiej?

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy