sobota, 3 maja 2014

Zrazy z mięsa mielonego

Pyszne zrazy z mięsa mielonego.




Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  •  1 jajko 
  •  duża cebula 
  •  15 dag boczku parzonego lub wędzonego 
  •  2 ogórki kiszone 
  •  bułka tarta 
  •  3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego 
  •  sos pieczeniowy Winiary (ciemny) 
  •  sól. pieprz ,olej 


 Wykonanie: 

  1.  Siekamy połowę cebuli ,dodajemy do mięsa .Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki ,aby mięso było bardziej lepkie. 
  2.  Z mięsa formujemy placki ok. 1 cm. 
  3.  Boczek ,ogórki i cebulę kroimy w kostkę. 
  4. Na każdy placek kładziemy po kawałku ogórka boczku i cebulki.( cebulkę posypujemy solą,pieprzem i słodką papryką. 
  5. Sklejamy i formujemy zraziki,obtaczamy w bułce tartej i podpiekamy na gorącym oleju,delikatnie obracając. 
  6.  Następnie zalewamy wodą tak ,aby zraziki były zanurzone.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie .Gotujemy ok 30 minut .Po tym czasie rozprowadzamy sos pieczeniowy w zimnej wodzie i dodajemy do roladek.zagotowujemy. 
  7.  Sos zagęszczamy mąka .3 łyżki mąki rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu.Zagotowujemy. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy