poniedziałek, 14 lipca 2014

Fasolka konserwowa




Składniki:
  • fasolka szparagowa żółta lub zielona
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Wykonanie;
Fasolkę myjemy ,obcinamy końce.Garnek o pojemności 5 litrów napełniamy 3/4 fasolką.Zalewamy do pełna wodą. Dodajemy 1,5 łyżki soli, 3 łyżki cukru i 3/4 płaskiej małej łyżeczki kwasku cytrynowego..Gotujemy od wrzenia ok .5 minut.Gdy ostygnie ,wyjmujemy fasolkę ,kroimy w kawałki ,wkładamy do słoików i zalewamy tą wodą z gotowania fasoli.W dużym garnku gotujemy słoiczki od wrzenia wody 30 minut .Następnego dnia również gotujemy słoiczki od wrzenia 30 minut.Gotujemy 2 dni po to ,aby fasolka trzymała długo ,bo lubi garować.Gotuję 2 razy i trzyma cały rok.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy