poniedziałek, 14 lipca 2014

Zupa klopsowa




  • Składniki;
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajo 
  • 1 cebula
  • pól bułki czerstwej
  • ziele ang.4 ziarenka
  • 4 listki laurowe
  • kostka bulionu
  • Wywar;
  • 3 marchwie
  • 3 pietruszki 
  • por 
  • ponadto;
  • sól ,pieprz, 3 czubate łyżki mąki, śmietana słodka.koperek ,cukier i ocet

Wykonanie;
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,,poszatkowaną cebulką i bułką uprzednio namoczona i odcisniętą.Dodajemy sól i pieprz do smaku i formujemy klopsiki.Do garnka wlewamy wodę( w zależności ile chcemy zupy).Do wrzącej wody wkładamy poszatkowane warzywa oraz ziele ang.,  liście  laurowe i kostkę bulionu.Gotujemy 15 minut .Następnie wkładamy klopsiki ,dalej gotując ok 15 min . Po tym czasie zupę zaciągamy mąka rozprowadzoną w zimnej wodzie .(około 3 czubate łyżki na 3/4 szkl zimnej wody.Chwilę gotujemy.Do smaku dodajemy trochę octu lub kwasku oraz cukier.Na koniec posypujemy koperkiem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy