niedziela, 31 sierpnia 2014

Maślaki marynowane w zalewie octowej


Składniki;
maślaczki
cebulka
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liście laurowe
gorczyca
sól
Zalewa;
3 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru

Wykonanie;
Maślaczki obrać ze skórki.Gotować  w dość słonej wodzie ok 10 minut od wrzenia.Odcedzić.Z wody octu i cukru ugotować zalewę.Przestudzić.Do każdego słoiczka wkładać maślaczki 1/4 łyżeczki gorczycy,po 2 ziarenka ziela ang.,2 ziarenka pieprzu ,kawałek listka laurowego i mały kawałek cebulki.Zalać zalewą i gotować ok.15 min.od wrzenia.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, na Kaszubach już są :)

      Usuń
    2. maslaki sa juz dawno czyli od 2 m-cy :) hmm
      kocham te grzybki !!!!!!

      Usuń

Obserwatorzy