poniedziałek, 22 września 2014

Gołąbki bez zawijania



Składniki;

  • 500 g mięsa mielonego
  • pół szkl.kaszki manny
  • 1 cebula
  • 2 jajka 
  • 0,5 kg kapusty zwykłej lub pekińskiej
  • 1 saszetka ryżu
  • olej,sól pieprz 
  • 2 łyżki koncentratu 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ziarenka ziela ang ,3 liście laurowe
  • kostka bulionu
Wykonanie;
Do surowego mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, ryż ,kaszkę,2 jajka ,cebulkę pokrojoną w kostkę.Solimy i pieprzymy do smaku.Wszystko wyrabiamy i formujemy gołąbki.Obsmażamy na oleju , aż się zrumienią.Przekładamy do większego rondla ,zalewamy bulionem rozrobionym w gorącej wodzie.Dodajemy ziele i liście.Dusimy ok. 45 minut..Po tym czasie dodajemy koncentrat .chwilę gotując.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.Sos można zabielić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy