poniedziałek, 22 września 2014

Pieczeń z mięsa mielonego


Składniki;

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka bulionu
  • sól ,pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sos pieczeniowy ciemny


Wykonanie;
Mięso solimy ,pieprzymy do smaku .Wbijamy jajko.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i 2 łyżki mąki .Wyrabiamy.Formujemy z mięsa dużego klopsa i obtaczamy w bułce tartej .Podpiekamy na gorącym oleju ,,delikatnie obracając.Następnie podlewamy bulionem rozprowadzonym w gorącej wodzie .Dodajemy listki laurowe i ziele ang.Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut.Następnie dodajemy sos pieczeniowy,rozrobiony w zimnej wodzie.Na koniec zagęszczamy mąką.( 2 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w pół szklanki wody,dodajemy do sosu .)Pieczeń kroimy w dość grube kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy