piątek, 21 listopada 2014

Galaretka z kurczaka

Składniki;



  • 1 pierś z kurczaka ,2 udka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • groszek konserwowy 
  • 1 jajko
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • odrobinę pietruszki do dekoracji
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki octu


Wykonanie;


  • Mięso myjemy.Wkładamy do garnka ,zalewamy wodą tak aby było przykryte.Dodajemy por ,marchewkę i pietruszkę przekrojoną na pół,oraz ziele ,pieprz .liście laurowe i kostkę rosołową Solimy,ale tylko troszkę,ponieważ kostka rosołowa jest dość słona.Wywar gotujemy na małym ogniu ok. 2 godz.Po tym czasie mięso wyjmujemy,kroimy w kostkę.Wywar przecedzamy.Dodajemy żelatynę (na 1 litr wywaru ok 6 łyżeczek),na koniec wlewamy ocet ,chwilę gotując.Do miseczek wkładamy na dno trochę pietruszki,troszkę groszku ,,plaster jajka ,parę kostek marchwi , pietruszki i pokrojone w kawałki mięso (tak 3/4 miseczki) .Resztę zalewamy wywarem z żelatyną.Ostudzone wstawiamy do lodówki ,w celu  stężenia.



4 komentarze:

  1. sztuczna kostka rosołowa do prawdziwego rosołu??? toz to profanacja.
    Polecam posolić wywar

    OdpowiedzUsuń
  2. Ośmielę się wtrącić, ale 2 godziny to mięso wołowe się prawie ugotuje, a kurczak, to ok godziny to max. Też nie daję kostek rosołowych, jak już to jakąś dobrą jarzynkę, a jak jest dużo warzyw to nie potrzeba psuć smaku jakąś pastą w kostce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ośmielę się dodać, że rosołu godzinę się nie gotuje, tak więc wywar gotowany godzinę (obojętnie czy z wołowiny, czy z drobiu) to żaden wywar. Jest taka zasada, że minimum 2-3h i to na małym ogniu. Pozdrawiam.

      Usuń

Obserwatorzy