wtorek, 23 grudnia 2014

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki;






farsz;

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 3  średnie cebule
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżka maggi
  • olej

ciasto-

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła+ kawałek do posmarowania pasztecików
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • odrobina maku

Wykonanie;
Przygotowujemy farsz.Cebulkę kroimy w kostkę,pieczarki w większe kawałki,solimy i pieprzymy. Podsmażamy na patelni..Kapustę zalewamy  wodą ,gotujemy ok 25 minut do miękkości.Kapustę odsączamy,kroimy i wrzucamy do pieczarek z cebulką Dodajemy maggi.,dolewamy 100 ml  wody i dusimy kilka minut pod przykryciem.Odkrywamy i smażymy jeszcze chwilkę do odparowania wody.Gotowy farsz odstawiamy.W tym czasie kruszymy drożdże w 150 ml ciepłego mleka,dodajemy łyżeczkę cukru,mieszamy ,przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W pozostałym mleku rozpuszczamy 60 g masła i 2 jajka.Mąkę z solą przesiewamy.Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz masę  mleczno- jajeczną.Wyrabiamy elastyczne ciasto.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,do podwojenia objętości.Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienkie paski ok.(15-30 cm) Kładziemy farsz wzdłuż długiego brzegu i zlepiamy rulon.Smarujemy wierzch roztopionym masłem i posypujemy makiem.Kroimy na mniejsze kawałki pod skosem.Wykładamy na blaszkę,posmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp.210 st.ok,20 minut do zrumienienia(.Zależy od piekarnika,ja piekłam na 3 kondygnacjach,to u góry zrumieniły się najszybciej,)



2 komentarze:

  1. Ja tez dzisiaj robiłam paszteciki ! Super wyglądają ;)
    Wesołych, wspaniałych Świąt ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń

Obserwatorzy