poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wigilijna kapusta

Wigilijna kapusta -smaczna ,również może być jako farsz do krokietów i pasztecików.





Składniki;
1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
3 cebule
2 jabłka
100 g suszonej żurawiny
pół  szkl białego wina
oliwa
sól ,pieprz,pół łyżeczki kminku do smaku
1 łyżka Maggi
3 łyżki wody
1 płaska łyżka cukru

Wykonanie;
Cebulkę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie.Solimy i pieprzymy do smaku.W miedzy czasie kroimy kapustę.Do podsmażonych pieczarek i cebuli dorzucamy pokrojoną kapustę i potarte na dużych oczkach jabłka.Dodajemy trochę oliwy i smażymy ok 10 minut dodając maggi ,cukier , kminek od czasu do czasu mieszając.Po ok . 10 minutach  dodajemy żurawinę i wino.Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze ok 20 minut.W czasie duszenia dodać 3 łyżki wody .Po tym czasie zdjąć pokrywę i jeszcze chwilkę  smażyć ok. 5 minut.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy