sobota, 27 grudnia 2014

Zrazy wołowe w sosie własnym





Składniki;

  • 1 kg mięsa wołowego(ładny kawałek,najlepiej bez żył)
  • 25 dag boczku parzonego lub wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ziarenka ziela ang
  • 3 liście laurowe
  • sól,pieprz,papryka słodka do smaku
  • olej, mąka
Wykonanie:

Mięso kroimy w plastry o gr.ok 1 cm. Każdy kawałek ubijamy lekko tłuczkiem.Solimy z obu stron ,pieprzymy i posypujemy papryką.Boczek ogórek,i cebulkę kroimy w kostki.Na rozbite plastry mięsa nakładamy po kawałku,boczku ,ogórka i cebuli.(Cebulkę solimy i pieprzymy).Zwijamy roladki,które owijamy nitka,lub spinamy wykałaczką.Przygotowane podsmażamy dość mocno na oleju z wszystkich stron.Dodajemy liście i ziele.Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok.1,5 godz.Na koniec zagęszczamy sos mąka .(2 łyżki mąki rozprowadzamy w pół szkl. zimej wody)Zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy