niedziela, 27 września 2015

Kompot ze śliwek węgierek

Pyszny kompot ze śliwek węgierek.




Składniki;
  • 3 kg węgierek
  • o,5 kg cukru
  • 2 litry wody

Wykonanie;

Śliwki myjemy ,lekko osuszamy.Przekrawamy na połówki,wyciągamy pestki.Zawsze przekrawam ,ponieważ wtedy widzę,czy nie mają robaka.Z wody i cukru gotujemy syrop.Należy tylko zagotować.Wkładamy śliwki do słoików.tak ,aby zajmowały 3/4 pojemności słoika.
Zalewamy owoce syropem i zakręcamy.Wkładamy słoje do garnka,zalewamy wodą sięgającą 3/4 wysokości słoików.Pasteryzujemy (od zagotowania wody ok 10 minut ).Po ostygnięciu układamy słoiki w chłodne miejsce. Jeżeli chcemy zaprawić większą ilość ,wówczas mnożymy składniki o odpowiednią wartość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy